چیلر دستگاهی است که حرارت را از مایع (معمولاً آب) بر اساس سیکل تبرید تراکم بخار و یا جذبی میزداید. این مایع میتواند برای خنک کاری هوا و یا دستگاهها استفاده شود که معمولاً به صورت سیکل و درون یک مبدل حرارتی جریان دارد. به عنوان یک محصول جانبی مهم، حرارتی که از مایع جذب شده یا باید به محیط خارج دفع شود یا برای کاراییهای بالاتر برای مقاصد گرمایی استفاده شود. نگرانیهایی در مورد طراحی و انتخاب چیلرها وجود دارد. این نگرانیها شامل، کارایی، بازده، تعمیر و نگهداری، آسیب پذیریهای محیطی است.
مختصر که چیلر به دستگاهی گفته میشود که ایجاد برودت مینماید. اساس کار کلیه چیلرها بر مبنای تبخیر سیالی میباشد که آن را سرد مینامند.
چیلرها از مهمترین تجهیزات تولید برودت در ساختمانهای بزرگ محسوب میشوند و شناخت صحیح از این ماشینها، عامل اساسی در انتخاب تجهیزات و بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان میباشد. در این مقاله ابتدا چیلرهای مایع معرفی گشته است و برخی از مزایا و مشکلات آنها از قبیل آلایندگی، مصرف انرژی، راندمان، فضای مورد نیاز، تجهیزات جانبی مورد نیاز و … ذکر گردیده است. در نهایت برای یک ساختمان با بار برودتی حدود ۱۰۰۰ تن تبرید، ۴ نوع چیلر سانتریفیوژ دور ثابت، دور متغیر، پیچی و جذبی شعله مستقیم دو اثره انتخاب گشته است و اقدام به طراحی سیستم سرمایشی ساختمان براساس هر نوع چیلر گشته است و پس از ریزمتره هر سیستم به تفکیک، به مقایسه فنی و اقتصادی و تحلیل انرژی این انتخابها پرداخته شده است. البته مقایسه بین این سیستمها تنها در حالتی که امکان استفاده از تمامی آنها امکان پذیر باشد، صورت گرفته است.